Agneta Gustavsson

journalist

Mir Abbas Safari dog hellre än att skickas tillbaka

Klicka på Granskningar för att veta mer.         

De är på flykt i sitt eget land

Röda Korsets tidskrift "Henry" ägnade en stor del av vårnumret 2009 åt den okända flyktingkatastrofen i Azerbajdzjan, där mer än 10 procent av befolkningen är på flykt sedan mer än 15 år. Nästan 1 miljon människor.

Efter internationella påtryckningar har Azerbajdzjan nu börjat ersätta järnvägsvagnar och jordhyddor med riktiga hus.           

"DET FANNS MÄNNISKOR SOM SLÄNGDE IFRÅN SIG SINA BARN I PANIK, NÄR ARMENIERNA KOM.”    

              Sevintj Aliyeva

 

"BARNEN SJÖNK NER TILL ANKLARNA I DEN KALLA LERAN NÄR DE SPRANG OMKRING UTAN SKOR.”

 

 

Läs hela artikeln här (sidorna 12-17):  (länk kommer)

FN:s tortyrkommitté tar upp fallet Mammadov 

Fallet Mammadov , som jag har följt i ett antal artiklar, radio- och tv-inslag,  granskas nu av FN:s kommitté mot tortyr.

Konventionen om tortyr innehåller en paragraf som innebär att man inte får utvisa någon som riskerar att utsättas för tortyr.  Enligt den paragrafen har Sverige fällts 12 gånger, vilket är mer än något annat land.  

Armeniern Sabir och hans azeriska fru Hejran är sedan 2002 på flykt undan glåpord, misshandel och sexuella övergrepp i Azerbajdzjan, som är i krig med grannlandet Armenien. Två gånger har de flytt till Sverige. Två gånger har myndigheter och domstolar sagt nej: De ÄR inte förföljda. De kan lugnt återvända till Azerbajdzjan.

Sedan sommaren 2008 är familjen gömd nånstans i Sverige.

Klicka HÄR för att läsa om och lyssna på jurister, poliser, domare, diplomater och experter som VET att familjen inte är förföljd och VET att armenier har det bra i Azerbajdzjan.