Agneta Gustavsson

journalist

En skotsk stolthet: VM i grötkokning

Nog är svenskarna duktiga på gröt, men det är Skottland som titulerar sig världsmästare i branschen. Där finns en lång gröttradition och den manifesteras varje år i ett VM i grötkokning. Med kiltklädda säckpipespelare i täten invigs den prestigeladdade tävlingen i den lilla byn Carrbridge, som invaderas av grötkockar och provsmakare. Grötparaden startar vid den urgamla bron mitt i byn och slutar i tävlingslokalen, där några andlösa timmar väntar.

Den som lyckas bäst med att laga den traditionella skotska gröten av havrekross, vatten och salt koras till världsmästare och erövrar den åtråvärda gyllene grötpinnen, the Golden Spurtle. 

I specialklassen får däremot fantasin flöda fritt. Lynn Benge vann t ex klassen 2005 med sin komposition Porridge Surpreme, en dessert bestående av havregrynsgröt, hallon och vaniljvodka! Året därpå tog hon även hem segern i traditionella klassen, så hon är en dam som kan sin gröt.

Svensken Jonas Jonsson, författare till ”Grötboken” (säljs via Frälsningsarmén) kom till final i Carrbridge 2005. En bedrift i den näst intill helskotska tävlingen.

Hemligheten bakom en lyckad gröt? Lynn Benge avslöjar knepet:

-Det handlar om att alltid röra grötpinnen ”clockwise”, dvs medsols. Annars rör man ner djävulen i grytan och då vet man aldrig vad som kan hända.

Läs också Tidningen TURIST nr 1/2010, där jag besökt en av frukostgrötens starkaste fästen, Abisko Turiststation. Där vet man att gröt är det bästa sättet att bädda för flera timmars knatande längs rösade och orösade leder :  

(.....) Framåt tiotiden är frukosten över i Abisko. Turiststationen har tömts på gäster, som med fyllda grötmagar inlett sin vandring längs den första steniga biten av Kungsleden. Eller uppåt Noulja. Ett visst lugn har lagt sig över köket där Maggan och hennes kollegor redan har börjat förbereda dagens lunch. 

Har det hänt någon gång att du har kokat för litet gröt?

-Nej. Aldrig någonsin. Blir det gröt över bakar jag limpor av den. Alla sorters gröt blir matbröd,  mannagryn och risgrynsgröt också.

Gröten blandas med grahamsmjöl och rågsikt och gräddas till saftiga formbröd. Dagen därpå serveras de nybakade limporna till frukosten.

  -Så den som inte har ätit upp sin gröt, får äta upp den ändå. Fast med smör och ost på.

 

title

add text, images, video, widgets, etc...