Agneta Gustavsson

journalist

VETENSKAP OCH HISTORIA - några exempel 

Läs några rader. Klicka dig sen vidare, om du är nyfiken på hela historien!

Bara 60 år sedan: TBC skördade pappas familj

 ”Till Fattigvårdens distriktsexpedition. Undertecknad ansöker härmed om fickpenningar från Göteborgs fattigvård under den tid, jag erhåller vård på Sahlgrenska sjukhuset”.

Sökanden var min farmor, Selma Maria Gustavsson. Året var 1948 och hon hostade blod.

 

                                                    Vill du läsa hela artikeln? Klicka på den här länken:  TBC

 

När Merit blev Mary

 

Jag hittade henne på en svartvit bild i en bok någonstans. En samisk flicka med mamma och pappa vid sin sida. Var står hon? Det ser ut som att det är en stor båt bakom henne, men båtens namn kan man inte mer än ana. Det måste vara i en hamn i alla fall… Mössans band har hon inte knutit.  Halsduken är bara virad om halsen. Har hon haft bråttom?  Och vad har hon i sin vita tygpåse, den som hon håller så hårt i handen? Bilden lämnade mig inte ifred. Vem var hon? 

 Vill du läsa hela artikeln? Klicka på den här länken När Merit blev Mary 

   

Enhörningen återuppstår

 

I ett rum på Stirling Castle i Skottland sitter tre kvinnor bredvid varandra, tyst koncentrerade på varsin del av en stor väv, tre och en halv meter bred.  Det enda som hörs är ljudet av inslagspinnarna som slår ner garnerna, litet prassel när någon kommer åt kartongen, där motivet är tecknat in i minsta detalj eller en trött suck, när de tar en kort paus, rätar på ryggen och lutar sig bakåt för att få litet överblick över vad de gjort.

 

         Vill du läsa hela artikeln? Klicka på den här länken:     Tapestry project 

Fotopionjär i kranieforskningens tjänst

Om Lotten von Düben, överklasskvinnan som packade näbbkängor och kameror och följde sin make, kranieforskaren, i hans "vetenskapliga" värv på 1860-talet. 

    

Programmet sändes i Vetandets värld 2 november 2005.

Klicka på länken om du vill se bilder och läsa mer om hur jag lyckades lokalisera var ett av hennes fotografier var taget genom att med lokalbefolkningens hjälp hitta ett hörn av potatisbacken i Ammarnäs!          (LÄNKEN KOMMER) 

Mot gymmet, baby!

Aron är en liten kille med rosiga kinder och lätt svettfuktigt hår. Han har just klarat av sina armhävningar. Nu väntar hans favorit bland gymnastikredskapen: gungan. 

Aron är redan veteran på gymmet. Fem månader gammal. 

 

 

 

  

 

 

 

  

 

Vill du läsa hela artikeln? Klicka på den här länken:    Mot gymmet, baby!