Agneta Gustavsson

journalist

Vladivostok,  ryska Vilda Östern

Ja, här bodde jag i en månad i januari. I ett studentrum på Fjärran Östernuniversitetet. Kallt. Amurtigrar och amurleoparder. Kinesiska och koreanska studenter. Borsjtj och majonnässallad med hårdkokt ägg, svart bröd och starkt te. Is. Kalla fötter. Kallt rum. Tredubbla filtar. Och så skulle jag äntligen få svänga mig med vardagsryska så där elegant som jag drömt om sedan jag första gången började plugga imperfektiva och perfektiva verb och kyrkslaviska. Vågar inte säga hur längesen det är, men vi lyssnade på Yesterday på den tiden. Ftjera.

Fortfarande snubblar och stammar jag när jag pratar ryska, men jag är en hejare på Vladivostok och Fjärran Östern numera. Bläddra ner på sidan så får du också veta mer. 

Ett dopp i isvak och en dunk välsignat vatten - sen har året startat bra 

Trettondagen är en blöt dag i Ryssland. Det var den dagen som Jesusbarnet döptes och det firas rejält. De modigaste stiger ner i en isande kall vak och döps på nytt, de mindre modiga köar för att få dopvatten på flaska. En skvätt helgat dopvatten är nämligen lösningen för allt från huvudvärk till ekonomiska bekymmer. Jag är inte särskilt modig, så jag valde att ta med mig några tomma pet-flaskor och köa utanför katedralen i Vladivostok den 19 januari förra året. Ett dopp var inte att tänka på. Det var minus 20 grader och blåste 15 sekundmeter... 

Klicka här för att läsa mer:  Heligt vatten

 

Våldsamma protester mot skyddstullar på japanska bilar

Tusentals människor demonstrerade under julhelgen 2008  i den ryska staden Vladivostok mot att tullarna på importerade japanska bilar ska chockhöjas med 60%. Demonstrationerna slogs ner av ryska polisen, som också attackerade ryska och japanska journalister. Man kan undra varför importtullar orsakar sådan vrede, men i Vladivostok är japanska bilar själva livsnerven i småföretagandet. Och varje vladivostokbo med självaktning kör en högerstyrd japansk stadsjeep, köpt som bättre begagnad från Japan, som ligger ett stenkast från Vladivostok jämfört med huvudstaden Moskva 900 mil bort. I hamnen pågår lossning och lastning dygnet runt. Men nu när Ford och General Motors är i kris, Volvo och Saab knappt ens rullar på fälgarna, så vill Ryssland slå vakt om sina egna varumärken i bilbranschen. Köp ryskt.
Njet, säger man i Vladivostok.                                                                      Klicka här: 
http://www.youtube.com/watch?v=kuS5qsQ3j6U